Kita kembali lagi dalam resepi newbie simple mudah! Yes, yang simple sahaja XD yang susah-susah tidak mampu den. Kali ni resepi bubur kacang hijau yang melebih-lebih perisanya XD
Bahan-bahan:
1) Kacang hijau - semangkuk kecil
2) Sagu - 5 sudu makan
3) Makaroni - secukupnya
4) Susu cair - 1/2 tin
5) Daun pandan - sehelai
6) Gula - secukupnya
7) Bebola tepung pulut - optional (saya saja tambah sebab mau habiskan stok tepung pulut)
Tiada ambil gambar masa membuat yaa, hanya mampu tunjukkan gambar dalam mangkuk siap di makan XD
Cara membuatnya:
1) Rendam kacang hijau lebih kurang sejam sebelum mula memasak lah. Sebab kalau tidak rendam, dia ambil masa untuk masak.
2) Selepas sejam, mulakan dengan mengisi air dalam kuali dulu kemudian masukkan sagu. Gaul-gaulkan ia sehingga sagu masak.
3) Kemudian baru lah masukkan kacang hijau, daun pandan dengan makaroni. Kecilkan api, gaul-gaulkan sehingga masak.
4) Kemudian masukkan pula susu cair dan gula secukupnya. Dah ok semua maksudnya dari segi rasa manis dan semua sudah masak, masukkan bebola tepung pulut. Dia tidak sampai berapa minit akan timbul maknanya dah masak.
5) Done! Bolehlah hidangkan.
See? Senang kan! Semoga bermanfaat.
No comments:
Post a Comment